Rens Ulijn

Journalist & eindredacteur


Hieronder een selectie van artikelen die ik schreef voor diverse media.

RECENT

Creatief solliciteren (UWV Magazine / maart 2014)
Voor het online UWV-magazine deed ik een aantal interviews met werkzoekenden die op een originele manier aan een baan proberen te komen.

Eerherstel voor de echte Hollandse borrel (#Best_Mag / winter 2013-2014)
Voor #Best_Mag, het gastenmagazine van Best Western Hotels Nederland schreef ik een reportage over een de oudste Nederlandse jeneverstokerijen in Schiedam.

INTERVIEWS

De ster en zijn broer (Ensenada Magazine / zomer 2010)
Dubbelinterview met driesterrenchef Sergio Herman en zijn broer Michel

Chocolate is rock ’n roll (Ensenada Magazine / zomer 2010)
Interview met de Vlaamse chocoladegoeroe Dominique Persoone

Helden van de Hulsters molen (Ensenada Magazine / zomer 2010)
Dubbelinterview met dochter van verzetsheld Abraham de Hulster en haar man, over de bevrijding van Zeeuws-Vlaanderen in 1945

Digitale Waaghals (In Tune, voorjaar 2008)
Interview met Marleen Stikker, directeur van het Amsterdamse Waag Society en oprichter van het internationale innovatiefestival PICNIC. Stikker richtte in 1994 De Digitale Stad (DDS) op stond daarmee aan de wieg van het internet in Nederland.

Wedgwood, made in China (Wegener dagbladen / september 2006)
Interview met de Engelse Lord Piers Wedgwood, directe nazaat van Josiah Wedgwood (1730-1795). Josiah Wedgwood is Engelands bekendste pottenbakker en richtte het bekende aardewerk- en porseleinconcern op. Piers Wedgwood is als familie-ambassadeur verbonden aan het concern, dat zijn productie inmiddels bijna volledig heeft overgeplaatst naar China.

ACHTERGRONDREPORTAGES

Voor de weekendbijlagen van o.a. de Wegenerkranten, de NDC-kranten het Het Nederlands Dagblad, schreef ik verschillende langere reportages en achtergrondverhalen.

‘Ik was van die puinhoop gaan houden’ (Nederlands Dagblad, 29-12-2007)
In 2007 was ik zelf slachtoffer van een brand. Hoewel de gevolgen beperkt bleven, had de gebeurtenis een grote impact op me. Voor dit weekendbijlageverhaal interviewde ik twee gezinnen wiens huizen recent volledig afbrandden. Het verhaal focust vooral op de fase na de brand. Hoe bouw je je leven weer op als je al je materiële bezit bent verloren?

Internet als zegen voor integratie (Eindhovens Dagblad / 1-12-2007)
Achtergrondverhaal over de populariteit van Nederlandse websites gericht op specifieke groepen allochtonen en hoe dit de integratie bevordert.

Klein Warschau in de polder (BN De Stem / 31-3-2007)
Reportage uit het Noord-Hollandse Andijk, waar in het voorjaar van 2007 een grote groep Poolse arbeidsimmigranten woonden op een vakantiepark. Na een voor een Poolse arbeider fatale brand in een bungalow, kwamen de onderlinge spanningen tussen de Polen en de Andijkers aan de oppervlakte. Ik verbleef enkele dagen op het bungalowpark en schreef de volgende reportage.

Made in Holland (De Gelderlander / 234-3-2007)
Achtergrondverhaal over het succes van de Nederlandse gamingindustrie.

PEPER

In 2005 en 2006 was ik een jaar lang redacteur voor PEPER, een crossmediaal nieuwsplatform gericht op een jonge inwoners (20-30 jaar) van de stad Eindhoven. Doel van deze pilot van Wegener, was om deze doelgroep terug te winnen voor het regionale nieuws. Voor het wekelijkse nieuwsmagazine schreef ik verschillende spraakmakende reportages.

Homoparadijs langs de snelweg (PEPER, augustus 2005)
Voor deze reportage ging undercover op onderzoek uit op een aantal homo-ontmoetingsplaatsen langs de snelwegen rond Eindhvoen. De stad had toen de landelijke primeur met het anoniem beboeten van overlastgevende homo’s.

Integreren doe je zo (PEPER, januari 2006)
Voor deze reportage schreef ik me in voor het ‘buddyproject’ van Vluchtelingenwerk Eindhoven. Hiervoor sprak gedurende een paar maanden regelmatig af met de Burundese vluchteling Freddy.

Festivalletje flessen (PEPER, april 2006)
Festivals bezoeken is een dure hobby. In dit artikel verzamelde ik tips & tricks van ervaringsdeskundigen op het gebied van ‘festivalletje flessen’: het betreden van een festivalterrein zonder daarvoor te betalen!

NIEUWS EN ACTUALITEITEN

Als algemeen verslaggever zat ik tussen 2003 en 2008 voor diverse kranten bovenop het nieuws.

Pimbedevaart knalt niet (Het Parool / 7-5-2007)
Exact vijf jaar na de moord op Pim Fortuyn stapte ik met een bont gezelschap Fortuyn-aanhangers in een touringcar voor een bedevaart langs de Pim-hotspots van Nederland.

Wilders’ islamitische beveiliger lacht er maar om (Het Parool / 9-8-2007)
Interview met een van Geert Wilders Islamitische beveiligers naar aanleiding van zijn oproep om de Heilige Koran te verbieden.

‘Een land moet ook kunnen vechten’ (Brabants Dagblad, 5-7-2007)
Interview met defensiespecialist Rob de Wijk over de voorgenomen bezuinigingen op defensie.

Vluchtstrookoorlog nog maar net begonnen (De Gelderlander / 6-11-2007)
Nieuwsverhaal over toenemende concurrentie voor ANWB Wegenwacht.

In 2004 werd de uit Apeldoorn afkomstige, toen 32-jarige Turkse vrouw Gul B. vermoord door haar ex-man voor de deur van een blijf-van-mijn-lijfhuis in Koog aan de Zaan. De eerwraakzaak trok landelijk veel media-aandacht. Voor de Stentor/Apeldoornse courant volgde ik deze zaak vanaf de dag na de moord tot aan het proces. De berichtgeving verscheen via de Geassocieerde Pers Diensten in bijna alle Nederlandse regionale dagbladen.

Moord om familie-eer te redden (De Stentor / 16-3-2004)
Politie wist al jaren van doodsbedreigingen (De Stentor / 17-3-2004)
‘Mijn vader was een monster’ (De Stentor / 22-3-2004)
Eis negen jaar en tbs in moorzaak Gul (De Stentor 7-12-2004)
Kinderen Gul bij ouders van hun vader (De Stentor 11-12-2004)