Rens Ulijn

Journalist & eindredacteur


Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik op persoonlijke titel over alles wat me bezighoudt.

YURI MOET TERUG NAAR RIO!

augustus 10, 2016Rens Ulijn2 Reacties

Yuri-van-Gelder

Zoals het er nu naar uitziet, is het besluit van chef de mission Maurits Hendriks om onze ringenheld Yuri van Gelder per direct naar huis te sturen op z’n zachts gezegd discutabel. Heel veel Nederlanders zijn het ermee eens dat Yuri zondagnacht in Rio weliswaar zijn boekje te buiten is gegaan. Maar de sanctie die volgt is volgens evenzovele Nederlanders buiten elke proportie. Daarbij is het sterk de vraag of er voldoende juridische basis is voor het onorthodoxe besluit van Hendriks. (Zie ook het sterke betoog van advocaat Mr. drs. M.J.G. Schroeder gisteren in NRC Handelsblad.)

Levenslang zonder proces

Zonder een fatsoenlijk onafhankelijk proces, zonder de mogelijkheid een advocaat te spreken en vooralsnog zonder voldoende feitelijke onderbouwing, krijgt Van Gelder hier een levenslange straf. Want deze straf zal hij zijn leven lang met zich mee moeten dragen. Voor altijd zal hij de sportman zijn die zijn kansen op Olympische roem vergooide door ondoordacht gedrag. Voor altijd zal hij moeten leven met het feit dat hij op het moment supreme waarvoor hij jarenlang alles moest laten, niet mocht schitteren. Levenslang veroordeeld tot de eeuwige schlemiel. Ik vind dat onverteerbaar.

Zo verdomd unfair

De kans op de ultieme revanche -een plak pakken in de finale- wordt hem hier ontnomen. En dat doet pijn. Vooral omdat het zo verdomd unfair is! Daarom zeg ik: laten we met alle Nederlanders die hier boos over zijn heel hard roepen om zijn onmiddellijke terugkeer naar Rio! Want Yuri is ook een beetje van ons! En het is nog niet te laat! Vanuit algemene middelen is er geld geinvesteerd in zijn training en voorbereiding en wij willen hem zien schitteren aan de ringen! Een passende straf voor zijn misstap van zondag is van latere zorg. Nu eerst die ringenfinale! Die finale is pas aanstaande maandag, dus we hebben nog 5 dagen om hem terug te krijgen waar hij hoort: op de Olympische Spelen! Help je mee om Yuri terug te krijgen? Er is inmiddels een Facebookpagina in de lucht om het initiatief te steunen en ik hoop op meer online acties, petities, ja demonstraties voor het hoofdkantoor van NOC NSF. Wij zijn boos!!

Inmiddels begrijp ik dat Yuri een advocaat in de arm heeft genomen. Ik hoop dat die tot het juridische gaatje gaat om de terugkeer van Yuri af te dwingen. Want een ding staat voor mij op dit moment buiten kijf: YURI MOET TERUG NAAR RIO!!

 

 

 

 

Dit artikel heeft2 comments
 1. Paul van Viersen
  10 augustus 2016

  Helemaal mee eens Rens.
  De toegepaste straf maatregel is ook naar mijn mening buiten proportioneel streng en ingrijpend. Yuri moet terug, dat is een ding wat zeker islam.

 2. Ron
  10 augustus 2016

  Allemaal oordelen zonder de feiten te kennen, beetje voorbarig


Laat een reactie achter