Rens Ulijn

Journalist & eindredacteur


Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik op persoonlijke titel over alles wat me bezighoudt.

Ik ben uit de kast!

april 29, 2014Rens Ulijn1 Reactie

Sommigen zullen ervan schrikken. Anderen zullen het hebben zien aankomen. Maar ik heb geen zin meer om mijn gevoel langer te onderdrukken. Vandaag kom ik uit de kast!

IK HOU VAN PAPIER

Ik ben er gek op. Bedrukt papier vooral.

Kranten, magazines, boeken. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Het windt me op en het maakt stofjes los in m’n hoofd waar ik blij van word. Ik weet dat het not done is om er zomaar voor uit te komen. Dat alles tegenwoordig online gebeurt. Ik weet dat het in mijn vak zelfs gevaarlijk is om het te zeggen, omdat je al snel voor hopeloos ouderwets versleten wordt. En natuurlijk weet ik best dat het bedrukken van papier anno 2014 net zo relevant is als de postkoets na de uitvinding van de automobiel. Maar toch.

IMG_5759_1024

Verse weekendkrant

Ik heb echt geprobeerd om gevoelens te ontwikkelen voor digitale media. Ik heb boeken gelezen vanaf een Kindle en check elke dag meerdere malen het nieuws online. Ik ben een tamelijke heavy user van social media en beleef daar zeker ook plezier aan. Maar het hààlt het niet bij het geluk dat ik ervaar als ik op zaterdagochtend een verse weekendkrant van mijn deurmat gris. Of als ik met een hagelnieuwe roman of magazine een boekwinkel uitloop. Daar is geen digitaal substituut voor. Hoeft ook helemaal niet. Waarom zou je daar naar zoeken? Het is juist een zege dat je voor een gedrukt medium geen elektriciteit of wifi nodig hebt. Ik zou de geur en het gevoel van een nieuw gedrukt magazines nooit willen missen. Bovendien is papier geduldig en bevordert het de concentratie. En uit onderzoek blijkt ook nog eens dat we lezen van papier prettiger vinden en dat onze hersenen tekst op papier beter verwerken dan tekst op een beeldscherm.

Facing Pages

Eind vorige maand wist ik definitief dat ik uit de kast zou komen. Dat het klimaat in Nederland er rijp voor was. Het was tijdens de Independent Magazine Biennale in Arnhem, waar ik te gast was. Onder de titel Facing Pages waren daar onafhankelijke bladenmakers uit de hele wereld bijeengekomen om te praten over hun liefde voor het maken van magazines. Over het zo lekker mogelijk laten samenkomen van tekst en beeld op een bundeling papieren pagina’s.  Dat blijft een fantastisch creatieve activiteit die verbluffend mooie producten oplevert. In Arnhem trof ik geen ouwe lullen die klagen over de teloorgang van hun vak, maar avantgardistische, jonge, creatieve mensen die de meest fantastische printproducten maken. Tegen de stroom in. Gewoon omdat het leuk is. Mensen die er zin in hebben en succes boeken met hun magazines. Een optimistisch verhaal.

IMG_5784_1024

Independent Magazines scene

Ironisch genoeg, is de digitalisering en de opkomst van het internet een blessing geweest voor de independent magazines scene. Vóór internet, was het heel lastig om zonder een grote uitgever en veel kapitaal een magazine uit te geven. Tegenwoordig  vinden creatieve geesten elkaar via internet gemakkelijk en via online shops als magpile.com kan je wereldwijd abonnees werven. Via printing on demand wordt het drukken van kleine oplages  steeds goedkoper en uitgevers en adverteerders worden minder belangrijk. Zo kan je met een paar duizend subscribers  al een levensvatbaar uitgeefmodel hebben. Het aanbod aan onafhankelijke internationale magazines is door bovenstaande ontwikkelingen fantastisch en divers.

Slow journalism

Dit was goed te zien op Facing Pages. De hoofdredacteur van het succesvolle Nederlandse literaire tijdschrift Das Magazin  hield een gloedvol en aanstekelijk betoog en een redacteur van het Britse Delayed Gratification vertelde over de opkomst van slow journalism, waarbij ‘being right’ belangrijker is dan ‘being first’. De Londense dandies van het erotische mannenblad The Baron zorgden met een typisch Brits gevoel voor understatement voor rode oortjes in de zaal. Met hun exclusieve, in een kleine oplage verschijnende hardcover magazine, slagen ze er in om zelfs het genre ‘vieze blaadjes’ nieuw elan te geven. Door out of the box te denken binnen de grenzen van een oud medium. 

Papier mag dan zijn status als belangrijkste informatiedrager verloren hebben. Iets wat echt waarde heeft, blijven we -ook in de toekomst- drukken op papier. Met liefde gemaakte magazines ontwikkelen zich zo tot een kwalitatief hoogstaand nicheproduct, een beetje zoals we dat bij vinyl als geluidsdrager ook hebben zien gebeuren.

Dus daarom: ik ben uit de kast!  I’m a printlover and I’m proud!

 

 

Dit artikel heeftone Comment
  1. Annet van Langevelde
    30 april 2014

    Hoi Rens,

    Ik kan me helemaal vinden in je openbaring. Ook ik heb veel liever papier, tijdschriften zijn niet veilig voor me en ik wil ze ook als eerste lezen zodat er nog geen kreukels of zo in het papier zitten en graag iedere ochtend de krant met als hoogtepunt de zaterdagkrant. Ik snap het dus helemaal!!!

    Groetjes, Annet


Laat een reactie achter