Rens Ulijn

Journalist & eindredacteur


De Stentor/Zwolse Courant, March 17, 2004

Politie wist al maanden van doodsbedreigingen

SECTION: GOVPAG (voorpagina)

LENGTH: 290 words

 door Rens Ulijn

APELDOORN – De Apeldoornse politie blijkt al maanden op de hoogte te zijn van de doodsbedreigingen tegen de vrijdag door haar man vermoorde Apeldoornse Gul B. De politie deed er niets aan omdat ‘harde bewijzen’ ontbraken.

Gul B. vluchtte op 11 november 2003 naar het Apeldoornse politiebureau. Ze vroeg er om bescherming tegen haar gewelddadige echtgenoot. Op 23 januari deed ze officieel aangifte van de mishandelingen en doodsbedreigingen door haar man. Niet lang nadat de 32-jarige Turkse op 11 november met haar kinderen bij de politie arriveerde, verscheen haar man daar ook.

OVERGEPLAATST

Vanwege de gespannen situatie die op het bureau ontstond, besloot de politie om de vrouw onder te brengen in het Blijf van mijn lijf-huis in Vlissingen. Na twee weken wist haar man haar daar echter op te sporen, waarna ze werd overgeplaatst naar een Blijf van mijn lijf-huis in Nijmegen. Ook daar was ze maar twee weken veilig. In Alkmaar bleef de vrouw tien weken onopgemerkt voor haar man.

De Apeldoornse politie bezocht Gul B. in het Alkmaarse huis voor de aangifte. Dat de man toen niet meteen is aangehouden, komt volgens politewoordvoerder Bert Top door een gebrek aan harde bewijzen. ‘Er was geen directe aanwijzing dat de man over een vuurwapen beschikte.’

VERKLARINGEN

Vrijdagmiddag, vlak voordat haar man de fatale schoten op haar afvuurde, was Gul op verzoek van de Apeldoornse politie in het politiebureau in Koog aan de Zaan.

De politie wilde meer belastende verklaringen tegen haar man verzamelen, zodat hij opgepakt zou kunnen worden. Een uur later meldde M.B. zich echter zelf bij het bureau met de mededeling dat hij Gul van het leven had beroofd.

Zie verder pagina Binnenland

SUBJECT: Politie wist al maanden van doodsbedreigingen

LOAD-DATE: March 17, 2004

LANGUAGE: Dutch

PUB-TYPE: NEWSPAPER