Rens Ulijn

Journalist & eindredacteur


De Stentor/Zwolse Courant, March 16, 2004

Moord om familie-eer te redden

Vrouw jarenlang vernederd

SECTION: GODRIE (pagina drie)

LENGTH: 276 words

APELDOORN – Gul B. (32) was een knappe jonge vrouw met een goede opleiding. Volgens geschokte buurtbewoners uit de Pythagorasstraat in Apeldoorn rondde ze in haar geboortestad Ankara het lyceum af, een opleiding vergelijkbaar met het Nederlandse vwo.

door Rens Ulijn

Vrijdag werd ze voor het Blijf van mijn Lijf-huis in Koog aan de Zaan in koelen bloede vermoord door haar man, die hiermee de ‘familie-eer’ wilde redden. Begin november slaagde Gul er met hulp van buitenaf in om aan de terreur van haar schoonfamilie te ontsnappen.

Haar man wist haar echter telkens op te sporen. Thuis in Apeldoorn werd ze zowel fysiek als geestelijk mishandeld. Ze werd met een riem geslagen en diep beledigd. In de dertien jaar dat ze al in Nederland woonde, was ze door haar man volledig van de samenleving afgesloten. Turkse buurtbewoners bevestigen dit beeld. ‘De gordijnen van hun appartement waren altijd gesloten.’ Volgens de buurtbewoners mocht de vrouw zelfs niet naar buiten om haar twee dochters van 10 en 12 en haar zoontje van 5 naar school te brengen. De kinderen zaten tot begin november op de Martin Luther Kingschool. In de flat aan de Pythagorasstraat woonden naast het gezin van Gul, ook haar schoonouders en de twee broers van haar man met hun gezinnen. Volgens de buurtbewoners werden haar kinderen door haar schoonzussen naar school gebracht. Volgens directeur van het Alkmaarse Blijf van mijn Lijf-huis Cokky Roel hadden de bedreigingen van de ex-man een gigantisch psychisch effect op Gul en haar kinderen. Hij stelde zijn vrouw voor drie keuzes; terugkomen en gehoorzamen, zonder haar kinderen terugkeren naar Turkije of de dood. Hij was bereid om voor het ‘zuiveren van de familie-eer’ de gevangenis in te gaan.

‘Ze wist dat hij terug zou komen en ze wist dat het niet met een bloemetje zou zijn.’Het lichaam van Gul wordt overgebracht naar Turkije.

SUBJECT: Moord om familie-eer te redden

LOAD-DATE: March 16, 2004

LANGUAGE: Dutch

PUB-TYPE: NEWSPAPER

Copyright 2004 Wegener Dagbalden B.V.