Rens Ulijn

Journalist & eindredacteur


De Stentor/Dagblad Flevoland, March 22, 2004

Mijn vader was een monster’

SECTION: GO1ECO (economie)

LENGTH: 554 words

Turkse Selma heeft begrip voor moord door haar wanhopige moeder

door Rens Ulijn

Meer dan duizend mensen liepen vrijdagavond in Zaandam mee in de stille tocht voor de vermoorde Turkse vrouw Gul. Het gemeleerde gezelschap van mannen, vrouwen, autochtonen en allochtonen had een ondubbelzinnige boodschap: huiselijk geweld tegen vrouwen moet stoppen.

ZAANDAM – Dat mannen ook het slachtoffer kunnen worden van huiselijk geweld bleek vorige week zaterdag in Breda. Een 59-jarige Turkse vrouw schoot er haar 62-jarige eveneens Turkse ex-man dood.

De jarenlang mishandelde vrouw nam het heft in eigen handen. Hun 41-jarige dochter was vrijdag een van de deelnemers aan de stille tocht. ‘Mijn vader was een monster,’ zegt ze.

Ondanks het feit dat het nog maar zes dagen geleden was dat haar vader door haar moeder werd vermoord, voelde Selma Toprakci toch de drang om naar Zaandam te komen. ‘Ik wil mijn stem laten horen, ook namens mijn moeder, die haar hele leven gebukt is gegaan onder het geweld van mijn vader.’

DREIGEMENTEN

Toprakci liep de tocht samen met haar zus en een Tilburgse delegatie van de Stichting Kezban, die zich inzet tegen huiselijk geweld tegen vrouwen. Pure wanhoop was volgens Selma de reden van de daad van haar moeder.

‘Mijn moeder is een lieve rustige en intelligente mevrouw, die altijd mishandeld is door mijn vader. Toen ze drie jaar geleden van hem scheidde en op zichzelf ging wonen, liet hij haar geen moment met rust. ‘Je bent een hoer en ik ga je vermoorden’, zei hij meer dan eens tegen haar. ‘

Mijn moeder deed verschillende malen aangifte van de bedreigingen van mijn vader, maar werd door de politie totaal niet serieus genomen. Ze maakten de aangifte op en zeiden: ‘We kunnen verder niks voor u doen’. Daarbij komt nog dat mijn moeder slecht Nederlands spreekt en haar problemen dus moeilijk kon uiten.’

Topracki is, ondanks de haat die ze tegen haar vader voelde, erg geemotioneerd over de daad van haar moeder.

Tijdens het gesprek vecht ze tegen haar tranen. ‘Ik had dit eerder van mijn vader verwacht dan van mijn moeder. Mijn vader droeg meestal een schroevendraaier of een mes bij zich, mijn moeder had nooit een wapen. Het is voor mij een raadsel hoe ze aan het vuurwapen is gekomen waarmee ze mijn vader om het leven heeft gebracht. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat het geloof het belangrijkste wapen was voor mijn moeder. Ze droeg de Koran altijd bij zich en ik zei altijd tegen haar. ‘Allah zal je beschermen’. Niemand van ons had ooit kunnen vermoeden dat mijn moeder hiertoe in staat zou zijn.’

BEGRAFENIS

Selma’s vader wordt dit weekend naar Turkije overgebracht voor de begrafenis. Zelf zal Selma daar niet bij aanwezig zijn. Toch heeft ze zoals ze zelf zegt ‘netjes afscheid van hem genomen.’ ‘Ik heb vaak tot Allah gebeden met de vraag of hij het leven van mijn vader wilde beeindigen. ‘Hij heeft lang genoeg geleefd’, zei ik dan. Toch sprongen de tranen me in de ogen toen ik hem dood zag liggen. Het blijft natuurlijk mijn vader en ondanks de ellende die hij heeft veroorzaakt heb ik ook wel enkele goede momenten met hem gehad.’

De moeder van Selma heeft de moord op haar man inmiddels bekend. Vorige week dinsdag is ze voorgeleid aan de rechter-commissaris. De vrouw wordt moord cq doodslag ten laste gelegd.

SUBJECT: ‘Mijn vader was een monster’
LOAD-DATE: March 22, 2004
LANGUAGE: Dutch
PUB-TYPE: NEWSPAPER