Rens Ulijn

Journalist & eindredacteur


Brabants Dagblad, November 5, 2007

‘Land moet ook echt kunnen vechten’

LENGTH: 326 words

Defensiespecialist Rob de Wijk uit kritiek op PvdA-plannen defensie.

door Rens Ulijn

DEN HAAG – De PvdA wil een groot deel van het zware Nederlandse oorlogsmaterieel verkopen. Met de opbrengst wil de partij personeel aantrekken. Nu al kampt het leger met vijfduizend onvervulde vacatures.

Investeren in personeel is volgens defensiespecialist Rob de Wijk van het Haagse instituut Clingendael een goede zaak. “Uiteindelijk draait het niet om tanks, maar om mensen.”

Kritischer is De Wijk over de verkoopplannen. “We zijn geen klein land. We behoren tot de elf rijkste naties ter wereld. Het is simpelweg niet solidair om als het echt op vechten aankomt, bij je bondgenoten aan te kloppen. Ook hier zou het PvdA-adagium moeten gelden dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Stel je voor dat onze bondgenoten in het Midden-Oosten in handen vallen van vijandige regimes, hoe gaan we dan onze oliebelangen veilig stellen?”

Het argument dat Nederland na het einde van de Koude Oorlog geen zwaar materieel meer nodig heeft, snijdt volgens De Wijk geen hout meer.

“Ik word daar zo moe van. Op basis van die gedachte is het leger in de jaren negentig al flink uitgekleed. Je kan daar niet weer mee aankomen. Ook in conflicten nu heb je fregatten en gevechtsvliegtuigen nodig.”

De nieuwe PvdA-visie op defensie past volgens De Wijk in de lijn die de PvdA al jaren voorstaat een leger dat zich inzet voor het goede, gericht op vredesmissies en niet op vechtmissies.

“Natuurlijk is dat sympathiek, maar als het echt nodig is, moet je ook voor je eigen belang kunnen vechten.”

Toch is De Wijk niet onverdeeld negatief. Een centraal hoofdkwartier, in plaats van drie afzonderlijke commando’s, mag er wat hem betreft morgen komen. Maar: “Het leger is er niet alleen voor vredesmissies, maar ook voor het keihard kunnen bevechten van Nederlandse belangen. Dat lukt niet als je de helft van het materieel wegbezuinigt. Dat lukt alleen als er structureel extra geld voor defensie wordt uitgetrokken.”

LOAD-DATE: November 4, 2007

LANGUAGE: Dutch

PUB-TYPE: NEWSPAPER

© Copyright 2007 Brabants Dagblad